Trouwen in Belgie

Informatie trouwen belgie

In België is de regel dat je hier kunt trouwen als een van jullie de Belgische nationaliteit heeft of als één van de twee langer dan drie maanden in België woont. Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk dat je een huwelijksaangifte gaat doen. Dit doe je in het gemeentehuis bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je woont.

Hoe doe je de aangifte van je huwelijk

Je hoeft dit niet perse samen te doen, maar de meeste stellen gaan samen. Maar heeft één van beide geen tijd, zorg dan dat je partner het volgende bij zich heeft:
 • Een volmacht (met handtekening) waarin staat dat je met hem wilt trouwen
 • Geboorteakte
 • Bewijs van identiteit
 • Bewijs van nationaliteit
 • Bewijs van ongehuwde staat
 • Bewijs van inschrijving of bewijs van je verblijfplaats in België
 • Toestemming van je afwezige aanstaande echtgenoot
 • Akte van gewoonterecht (certificat de coutûme)
Denk er aan dat geen van deze documenten ouder dan 6 maanden mogen zijn!

Geboorteakte

Jij en je partner moeten altijd een uittreksel van je geboorteakte geven. De ambtenaar gaat dan na of de geboorteakte is opgenomen in de DABS. Indien de geboorteakte niet is opgenomen, maar wel in België is opgemaakt of werd overgeschreven, dan vraagt de ambtenaar eerst aan de bevoegde ambtenaar om de geboorteakte op te nemen in de DABS, zodat hij ze op die manier kan raadplegen. Is de geboorteakte niet beschikbaar omdat deze in het buitenland werd opgemaakt en nog niet in België is voorgelegd, dan moet je zelf een uittreksel voorleggen. Kun je geen geboorteakte voorleggen (omdat je bijvoorbeeld je land ontvlucht bent), dan kan je een procedure starten ter vervanging van je geboorteakte.

Je bent ingeschreven!

Voor je officieel mag trouwen moet je na de huwelijksaangifte nog 14 dagen wachten. Maar wacht ook weer niet te lang, want de aangifte voor jullie huwelijk is maar 6 maanden geldig.

Burgerlijk huwelijk

Je moet in België eerst trouwen voor de wet (burgerlijk huwelijk) voordat je voor de kerk kunt trouwen. Trouwen voor de wet kan zowel in een gemeentehuis als op een andere plaats. Als je buiten het gemeentehuis trouwt, vergeet dan niet dat deze plek een openbare plek moet zijn waar alleen de gemeente gebruik van mag maken. Vraag dus vooraf altijd bij de gemeente. Zo weet je zeker dat je niet van een koude kermis thuis komt.

Getuigen

Volgens de Belgische wet ben je niet verplicht om een getuige aan te duiden. Jullie mogen zelf bepalen of er bij het huwelijk getuigen aanwezig zijn of niet. Als je wel getuigen wilt, dan kun je er voor kiezen om één getuige of meerdere (maximaal vier) te nemen. Ook mag de bruidegom of jij er 3 hebben, en je partner maar één. Je zou ook twee getuigen kunnen kiezen voor de wettelijke trouw, en twee andere voor de kerkelijke ceremonie.

De trouwdag

De ambtenaar van de burgerlijke stand zal jullie rechten en plichten voorlezen en vraagt of jullie elkaar het Jawoord willen geven. Daarna word er een huwelijksakte opgemaakt en krijgen jullie een trouwboekje mee. Bewaar dit trouwboekje goed, kinderen worden er later in bijgeschreven. Ook als jullie in de kerk willen trouwen, want dit zal ook in het trouwboekje vermeld worden. Burgerlijk huwelijk België

Kerkelijk huwelijk

Eerst moet je voor de Belgische wet getrouwd zijn, daarna kun je pas voor de kerk trouwen.  Raadzaam is om de kerk snel te reserveren. Als je dit gedaan hebt, volgt er een gesprek met de pastor die een huwelijksdossier opmaakt. In veel gevallen zul je katholiek moeten zijn, je doopsel en vormsel gehad moeten hebben, wil je voor de kerk mogen trouwen. Dus vraag eerst zorgvuldig na, alvorens je plannen maakt om voor de kerk te trouwen.

Wat kost het huwelijk

We hebben gemiddelde kosten genomen van diverse gemeenten in België
 • Kosten trouwen gemeentehuis €150 ( Gemiddelde kosten deze kunnen hoger of lager zijn. Burgelijk huwelijk (incl. administratie- en organisatiekosten)
 • Trouwboekje €25,-
 • Kerkelijk huwelijk €250,-

Het feest

Jullie hebben elkaar het jawoord gegeven, en het feest kan beginnen. Vaak beginnen we met een receptie na de ceremonie, een diner, en een feestavond tot laat in de uurtjes.